DHA-A leader
DHA-A leader

505 – Dijkstraat

505 – DijkstraatDen Helder – Dat schoonheid vergaat, daar weten we bij ons in Den Helder echt wel over mee te praten. Maar met wat meer wil om hier en daar een stukje verleden voor het nageslacht te bewaren, zou het aanzien van onze stad heel wat hoger gewaardeerd worden dan nu het geval is. Jammer genoeg hebben we met z’n allen niet kunnen voorkomen dat het oudste stadsdeel door overmacht onder de slopershamer terecht kwam.

Machteloos moest van verre worden toegezien hoe het oude hoogst karakteristieke deel van ons woonoord tot puin werd vermalen. Met weemoed zal de als maar kleiner wordende groep ouderen naar deze afbeelding van de Dijkstraat – voor de Helderse burgerij was en bleef het ’t Dijkje – kijken, ook al omdat het van ver voor onze tijd stamt. Het werd meer dan honderd jaar geleden in de handel gebracht in prachtige kleuren die doen vermoeden dat de fotograaf al bij zonsopgang aan de slag was gegaan.

Maar ook voor de oorlog werd er in dit deel van onze stad al veelvuldig aan stadsvernieuwing gedaan. Zo verrees er in de Dijkstraat ook nog het rusthuis van zuster Vermeulen! Op deze ansichtkaart zien we het torentje nog van het oude stadhuis aan de Dijkstraat, wat overigens niet hetzelfde torentje is wat op ons voormalige stadhuis aan de Kerkgracht nummer 1 staat. Architectonisch zal er op deze ansichtkaart wel wat aan te merken zijn, maar iemand met een beetje gevoel voor romantiek zal verheugd zijn over wat er hier voor ons op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

15 reacties

 1. Judge X

  Ja de Dijkstraat,plaatjes daarvan hebben mij altijd erg geïmponeerd en nieuwsgierig gemaakt naar het gevoel om daar doorheen te lopen.
  We kijken naar het oosten en links achter de bebouwing bevindt zich dus de Dijkweg en de wat hoger gelegen echte zeedijk.
  Net na de bocht moet zich dan rechts,de toegang tot De Laan bevinden.

   1. Judge X

    Ja inderdaad hotmail 2 je hebt gelijk,links op de voorgrond zien we het einde van het dijkje en waarschijnlijk het begin van de kluft.
    Dus De Laan begint op ongeveer 2x de afstand fotograaf – stadhuis (iets verder weg dan ik had ingeschat).

 2. Hotmail 2

  Weer een geweldig mooi beeld van onze stad waar hij ooit begon. Van het rusthuis, alleen voor dames, is ook een mooi plaatje. Het rusthuis ging open in 1932.

 3. Judge X

  Nu we tegen het einde van het jaar aan lopen,wil ik hier graag even gebruik maken van de mogelijkheid,om op een paar details van Afgestoft 489 De Laan terug te komen.
  Willem J. Sloot beweerd daar,dat we de straat bezien met de dijk en de ambachtsschool in de rug,maar dat de knik naar links niet zichtbaar is.
  Ik zelf zag ook aan het einde de bebouwing naar rechts toe lopen en dat is mij sindsdien bezig blijven houden.
  Een oude luchtfoto,gemaakt vlak nadat de Ouwe Helder compleet was afgebroken (bomen en bosschages stonden nog overeind),die ik vorige week onder ogen kreeg laat in silhouet nog zien,waar de panden stonden en laat ook zien dat in de nabijheid van de singel De Laan eerst licht naar rechts wijkt,om daarna met een korte S-bocht op de brug over de Singel aan te sluiten.
  De heer Sloot had dus gelijk,met een kleine correctie nog….
  De fotograaf heeft vermoedelijk dicht in de buurt van het hek van de Ambachtsschool gestaan,de eerste straat die dhr. Sloot noemt is niet (de ‘Zwaanstraat’) noch de Zwaansteeg (ook die bevindt zich hier achter ons rug),maar de Pijlsteeg,vervolgens de Timmersteeg,dan een duidelijk bredere zijstraat welke de Walvischstraat moet zijn en helemaal aan het einde waar je de laatste gebouwen naar rechts ziet wijken,daar bevond zich later de Trompstraat.
  Ik zeg express later,want op het moment van de foto waren de Singel en de Trompstraat er waarschijnlijk nog niet,die waren net als aan de overzijde (van Galenbuurt) volgens mij nog in aanleg; waar je heel in de verte tegen aan kijkt,is mijns inziens nog een oud inlaagdijkje van de zogenaamde Helderse polder.
  Als je nu de plek van De Laan zou moeten duiden,dan liep hij na de korte S-bocht van het midden van de kruising Jan Hoogerwerfstraat-Cornelis Ditostraat naar het midden van het noordelijk uiteinde van de Martinus van der Hamstraat.
  De richting van het huidige stratenplan ter plekke is dus verandert en meer oostelijk gericht.
  —-
  Nou het is een heel verhaal geworden,die ik eigenlijk liever onder de betreffende foto had geplaatst; maar dat lukt nu eenmaal niet meer,rustig slapen wel. 🙂

  1. Judge X

   https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/beeldbank/64c0d2fe-10ce-f746-5aa8-cd77006425ac
   Nog even ter aanvulling: Dit was De Laan in 1928,de Trompstraat is gebouwd en de korte S-bocht is aangepast met een scherpe – en zwakke knik,om aan te sluiten op de brug over de Singel.
   Dit deel van de Laan is bebouwd met moderner panden (behalve de eerste vier panden links zo te zien),de brug is nog afgesloten met een hek,het brugdek bestaat uit gras en waar de van Galen buurt verder uitgebouwd zal worden,bestaat het hier nog uit boeren land van de helderse polder.
   —-
   Zo ….,nu ben ik er echt klaar mee! 😉

 4. Laurens

  Ik zal alle speculaties over de foto uit Afgestoft 489 (Laan) maar uit de lucht halen.
  De foto is gemaakt op de kruising Walvischstraat – Laan kijken richting de Dijkstraat.

  Rechts het hoge gebouw aan het einde van het rechter woningblok ( die met de twee puntdaken) is de Fröbelschool. Tegenover de Fröbelschool bevond zich de Zwaansteeg. Net voor de Fröbelschool zien we nog net de opening van het Molenerf. Met daar tegenover de pijlsteeg.

  Net voor de Pijlsteeg,aan het einde van het linker huizenblok bevind zicht Garage Modern van Manshander, als je goed kijkt kun je de benzinepomp zien staan. Het hoge gebouw op de achtergrond aan de linkerzijde is ambachtsschool. De bosjes op de achtergrond behoren tot de tuin van de Westerkerk.

  Helaas kan ik hier geen foto plaatsen ter verduidelijking, maar als er nu nog vragen zijn stel ze gerust en ik zal het u laten zien.

  1. Judge X

   Helaas moet ik u teleurstellen,want wegens de plek van de benzinepomp en de nummering van de adressen beginnend vanaf het stadhuis,klopt uw uitleg niet en kijken we zoals dhr. Sloot op 21-10-2016 al aan gaf richting de Singel.

    1. Judge X

     Prima check Hotmail 2,het is dan ook een prachtige overzichtsfoto van de échte Ouwe Helder,die ik helaas fysiek nooit heb kunnen bezoeken,maar op deze manier komen we een heel eind. 🙂

  2. Judge X

   Met excuses Laurens en een dikke pluim,jouw verklaring is de enige echte ! 😉
   Bij Afgestoft 489 was ging ik er van uit dat de Ambachtsschool zich aan de zijde van de kerk bevond en bij de foto van het archief (die ik nota bene zelf naar voren heb gebracht) was ik nog niet verder gekomen,dan het bestuderen van de Singel en de knik van De Laan.
   Zo kun je dus aardig op een dwaalspoor komen.
   Mooi dat er nu klaarheid is,we kunnen het jaar gaan afsluiten.

   1. Bodelo

    Haha Judge, Laurens heeft nog net niet de foto zelf gemaakt :-).
    Maar prachtig om te lezen hoe dit de gemoederen bezig houd, ik leer er veel van!

    1. Judge X

     Steen voor steen zijn we DOH hier regelmatig virtueel aan het herbouwen Bodelo en net als bij fysieke bouw moet er tijdens de werkzaamheden wel eens een stukje worden afgebroken,wegens voortschrijdend inzicht en dat inzicht is mijn/onze winst.
     Ander voordeel: Er is geen gemeenschapsgeld mee gemoeid. 🙂

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468