DHA-A leader
DHA-A leader

506 – Vogels voeren in het Julianapark

Den Helder – Het is misschien gek, maar in deze tijd van het jaar duik ik altijd, zuiver uit nostalgische overwegingen, in een van mijn albums met zwart/wit foto’s en oude ansichtkaarten van Den Helder. U kent het wel, van die jugendstilachtige albums waar zelfs al de passe-partouts in voorgedrukt zijn. En dan is het alleen nog een kwestie van een ansichtkaart erachter te plaatsen en dat in z’n geheel met de andere foto’s en kaarten is een geweldig mooi gezicht!

Neem alleen al een door de uitgever A. Kokelaar uitgeven serie ansichtkaarten van typische Helderse straatfiguren, zoals Lange Gerrit en Kleine Ko, dat zijn toch blikvangers, daar kom ik nog wel een keertje op terug. Maar nu met het aanstaande kerstfeest in het verschiet komen bij mij toch wel het meest naar boven de jeugdherinneringen van een witte kerst! Talrijk zijn natuurlijk de winterfoto’s die Chef Kreuger heeft gemaakt en of die al of niet met de kersttijd te maken hebben gehad laten we maar in het midden.

En het mooie is dat menigeen die zelf over een boxje beschikte ook soms vaak, heel aparte foto’s wist te maken. Neem nou eens deze foto van het voormalige Julianapark. Ik denk dat de foto gemaakt is in de jaren vijftig van de vorige eeuw, waarop we zien afgebeeld een oudere heer die de moeite neemt om de vogels wat bij te voederen. Maar ook het uitzicht is heel bijzonder, we zien de muziektent en het huis van tandarts Schreuder en tot voor kort stond op die plek de schouwburg van Den Helder.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

3 reacties

  1. Willem J. Sloot

    Echt koud was het schijnbaar niet gezien de opgestroopte mouwen van de man. Door de laagstaande zon is de schaduw van de fotomaker(ster) goed te zien. Gezien de situatie is de foto zo’n beetje gemaakt op de hoek Stationsplein/Spoorstraat of heette de kop van de Spoorstraat toen nog Julianapark?

    1. Hijneken

      Maar Willem, die foto stamt wel uit een tijd waarin de mannen van staal en de schepen van hout waren. 😉

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468