DHA-A leader
DHA-A leader

Grijze bak minder vaak, plastic vaker ingezameld

Den Helder – De wijze van afvalinzameling gaat binnenkort weer veranderen, zo werd dinsdagavond duidelijk middels een presentatie tijdens de bijeenkomst van het Wijkplatform Julianadorp. De grijze bak wordt straks minder vaak geleegd, maar het plastic vaker opgehaald. De eerste wijzigingen gaan eind februari al in.

De grijze afvalcontainer wordt straks nog maar eens per vier weken geleegd, groen gewoon eens per twee weken en de papierbak elke vier weken. Nieuw is verder dat het plastic afval met ingang van 27 februari eens per twee weken wordt opgehaald. Tot eind van 2017 moet het plastic afval nog in de bekende zakken worden aangeboden, dan volgt voor iedereen een extra bak.

Wie denkt straks met vier verschillende bakken te zitten heeft het echter mis, want de grijze bak verdwijnt op termijn. Het restafval moet dan worden aangeboden bij ondergrondse containers, waarvan er dus flink meer zullen komen. Voor gebruik van deze containers is ook een pasje nodig. Het nieuwe inzamelsysteem gaat voor geheel Den Helder, inclusief de kernen Huisduinen en Julianadorp, gelden, zo liet raadslid Kees Bazen (die de bijeenkomst bijwoonde) dinsdagavond via Facebook weten.

Reacties
De reacties op de aankondiging zijn wisselend, van heel positief tot heel negatief. Wat mensen vooral verbazend vinden is dat de frequentie van het inzamelen van plastic al wordt gewijzigd, terwijl de bijbehorende bakken pas eind dit jaar beschikbaar komen. “Die zakken aan palen hangend langs de weg hier in Den Helder zijn echt vreselijk om te zien!”, aldus oud-wethouder Wiltrude Turnhout-van den Bosch. “Hoe halen ze het in hun hersens om wel de ophaalfrequentie te wijzigen als ze nog niet de hulpmiddelen (plastic bakken) op orde hebben!”

“Grijze bak 1 keer in de 4 weken …..waar moet ik met de rest van m’n vuilniszakken heen …dit is zeker n grapje”, vraagt Monique Zeeman zich af. En Erik van Kimmenaede zegt: “volgens mij is het niet handig 1 keer in de vier weken de grijze bak. Na twee weken zit hij bij ons vol.” Ingrid de Graaf ziet het probleem echter niet: “Sinds ik het afval scheid heb ik maar een halve grijze bak en drie plastic zakken. Dus dat moet lukken.”

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

77 reacties

 1. RF Houwing

  Als ze nu naast de papier container een plastic container bij de winkelcentra zetten scheelt dat 2 bakken in mijn tuin.En dan wel regelmatig legen! En die grijze bak zie ik bij mij en bij de buren elke 2 weken behoorlijk gevuld. Als het pasje er eenmaal is gaan we daar ook voor betalen waarschijnlijk en gaan de kosten net zoals in vele andere gemeenten behoorlijk omhoog. Absoluut geen voorstander.

 2. Gaat je geen moer aan

  We betalen oms al scheel aan afval kosten.
  En als ik t zo lees, gaan we straks dus nog meer betalen.
  Dank je wel gemeente…..schud maar nog meer geld uit de mensen van je gemeente.

 3. Hans Boskeljon

  Uitstekde presentatie op het wijkplatform Julianadorp. En een hele gedurfde en positieve wijziging. Ook goed dat de gemeente juist niet afwacht tot de bakken aan het eind van het jaar uitgeleverd worden maar nu al pro actief de frequentie van (het nog nauwelijks gebruikte) restafval en de toenemende berg plasticafval alvast wijzigt. Restafval gaat straks in ondergrondse verzamelcontainers op beloopbare afstand.

  1. strandloper

   U koopt waarschijnlijk alles in plastic. De gemeente zal u hiervoor proactief een driedubbele aanslag moeten sturen.

   1. Hans Boskeljon

    Nee hoor ik scheid gewoon mijn afval. Als iedereen dat zou doen dan konden we ook flink minder afvalstoffenheffing betalen in Den Helder.

    1. Johan

     Maar je woont als je het mij vraagt alleen in een huis en denk je niet na over gezinnen met 2,3,4, kinderen en hun afval. Den Helder is al één grote vuilnisbelt en dat zal alleen maar erger gaan worden.Ga maar eens een rondje dijk lopen dan zie je wat ik bedoel. Zeer veel mensen gaan hun afval op andere plaatsen lozen let op mijn woorden!!!

  2. Willem

   Totaal ridicuul idee, bij een normaal gezin, 4 pers. ) zit de bak na 2 weken vol. Kijk in de straten, iedere grijze bak die je ziet is vol. Volgende maand willen jullie het (wan) beleid al invoeren en tegen 2918 pas ondergrondse containers. Dat zal een lekker zooitje worden Luchtfietserij beleid. Totaal niet over nagedacht.

  3. ESlot

   Op welke planeet leeft U, dit is het zoveelste ondoordachte idee van een stel onkundige en wereldvreemde idealisten die alweer voor problemen gaan zorgen door hun wanbeleid.

 4. Willem

  Wij hebben ook maar een halve grijze bak
  (Gezin met 3 kids) sinds we plastic scheiden
  De mensen die nu klagen scheiden hun plastic niet
  Dus niet klagen maar afval scheiden mensen

  1. Kees Jan

   Waarom afval scheiden als de HVC alles weer op 1 hoop gooit.
   De HVC heeft in het verleden gepubliceerd over het scheiden van afval, hierin werd medegedeeld dat zelfs groen, plastic en grijs regelmatig in zelfde verbrandingsoven gemengd moet worden om de temperatuur te regelen.
   .
   Overigens is het ook de zelfde HVC die miljoenen, misschien wel miljarden te kort komt in de exploitatie welke door 35 gemeenten moet worden opgehoest. Minder afval ophalen betekend gewoon in praktijk meer geld verdienen. En de gemeente gooit eind van het jaar de afvalheffing omhoog, omdat ze dan zeggen dat ze een groene gemeente zijn geworden. En het scheiden van afval veel duurder uitpakt.
   .
   Afval scheiden door particulieren heeft totaal geen zin zolang het bedrijfsleven alles in één container blijft gooien en niets van elkaar gaat scheiden.
   consumentenafval (restafval, plastic, papier en groen) 8.823 Kton per jaar
   Bedrijfsleven 51.027 Kton per jaar

   1. Willem

    ik ben het 1000% met Kees Jan eens, het moet afgelopen zijn met die linkse luchtfietserij, eerst zaken goed regelen voordat je iets anders opstart

   2. tor

    ik ben het hier mee eens maar de wethouder moet natuurlijk opvallen zo werkt het inde politiek

  2. Wesley

   Wij scheiden ook ons plastic (4 zakken per maand)
   Een gezin met 3 kids! Ik ben wel heel benieuwd hoe jij het doet??
   Want bij ons zit de grijze bak helemaal vol na 2 weken!

 5. Kees Jan

  Gemeenteraad; WAKKER WORDEN!!!!!!!!!!!
  Hoe verzinnen ze het…. Wanneer grijpt de gemeenteraad is in? Weer een totaal onvoorbereide actie van dit college. Wie bedenkt het om plastic in te zamelen in zaken die langs de weg moeten staan. Wel duidelijk dat de Wethouder niet uit Den Helder komt… Het is hier nooit helemaal windstil dus alles waait door de wijk.
  .
  Je zal maar naast een jong gezin wonen, of een jong gezin zijn. Poepluiers 4 weken in grijze bak en in de zon kan niet echt bevorderlijk zijn voor de lucht in de omgeving.
  .
  Morgen maar is GP Groot bellen wat het bij hun kost om een container te huren….

  1. Kees Jan

   Uiteraard moet zaken, zakken zijn… (De herstelknop en 4 minuten bedenktijd van de reacties werkt niet meer)
   .
   Maar nog wat anders wat er nog niet naar voren is gebracht…. Sinds wanneer communiceert de gemeente via het wijkplatform Julianadorp met de inwoners die in geheel Den Helder woonachtig zijn???
   .
   Als de redactie van dit medium niet op de Facebookpagina van een raadslid had gekeken, dan had niemand iets geweten….. Het is een schande dat dit college van Burgemeester en Wethouders op deze manier met de burgers communiceerd . En het is een schande dat de raad zijn controlerende taak niet uitvoert…
   .
   Heeft Dhr. Kees Bazen van het CDA ook tijdens het wijkplatform gevraagd wanneer, GroenLinks wethouder Od Wagner het algemeen bekend had wil maken???
   (Stadspartij verloochend zichzelf door niet één maar 2 GroenLinks wethouders Wagner/Kos in dienst te hebben, terwijl ze rechts georiënteerd zijn).
   .
   Overigens op de website van HVC is nog niets veranderd en is de afvalkalender nog steeds ongewijzigd.

   1. RB

    Kees Jan, als je de pdf download zijn er al wel veranderingen vanaf februari wordt er bij mij de grijze bak nog maar 1 x per maand geleegd (op Valentijnsdag de eerste keer, daarna pas de 14e Maart weer een keer…..

  2. Fred

   Moet je daar weer voor naar de Gemeente. Voor het plaatsen van een container langs de weg , moet je denk ik een vergunning hebben. Huur container en kosten vergunning , zijn waarschijnlijk meer dan de kosten HVC

 6. Truus de Mier

  Belachelyk gewoon ,de gryze containerbakken helemaal weg.Wie heeft dit bedacht zeg!

 7. bea

  zet flinke ondergrondse containers voor papier en plastic bij winkels, zoals er nu ook al voor papier en glas zijn (al zit overal de papiercontainer helaas momenteel boordevol)
  Als ik ga winkelen neem ik een boodschappentas mee waar papier en glas in zit en leeg dat in die containers en gebruik de tassen weer voor de boodschappen…voor oa ouderen zal dat moeilijker zijn maar als d erest dit ook zou doen zou dat heel veel bakken in je tuin schelen…

  en die ondergrondse containers ipv grijs…dat pasje is een mooie manier om extra te laten betalen, zoals in andere plaatsen ook gebeurt…je mag een x aantal keer iets erin gooien, daarna ga je voor elke keer betalen…en die rekening zal dan steeds duurder worden…let maar eens op….

 8. Hans van Alphen

  Het betekent dat je straks achter in je tuin een vuilnisbelt hebt met een stinkende grijze bak, het zal wel een troep worden in de wijk als de mensen het vuil op straat gaan dumpen

 9. strandloper

  Het blijft verschuiven van problemen. Iedereen heeft een eigen afvalpatroon. Daarbij komt dat je steeds meer zaken apart moet aanbieden. Straks drie containers (groen, blauw en ?) en 1 ondergronds (grijs). Glas apart, batterijen apart, klein chemisch afval apart, medicijnen apart, bouwafval apart en grote zaken apart. Geregeld zelf brengen.
  Als je iets doet, doe het dan goed of anders doe je niets.
  Ik zou kiezen voor alles ondergronds behalve uiteraard de grote hoeveelheden. Ondergronds met pasje met ongelimiteerde toegang op frequentie. Ja, het zal wat kosten maar liever dat dan alweer een noodoplossing.

 10. qrap88

  Je grijze bak vergeten buiten te zetten zit er straks niet meer in… 8 weken met 1 bak #ONHAALBAAR
  …………………………………………………………………….\
  Doe eens normaal Gemeeente Den Helder en HVC !!!

  1. Kees Jan

   Precies,en ook ik vergeet hem nog wel eens.. Zelfde met de papierbak en de plastic zakken, met al die verschillende ophaaldagen zie je door de bomen het bos niet meer.

   Gewoon (bv de maandag afhankelijk van de wijk) 1e week Grijze bak, 2e week Groene bak, 3e week Grijze bak, 4e week papier en plastic.

   Of nog beter de combi-bak, zoals in Tilburg word gebruikt.
   zie foto op website gemeente Tilburg.
   http://tilburg.com/nieuws/nieuwe-duocontainers-voor-inwoners-tilburg/

 11. Venema

  Belachelijk. Straks in de zomer al die maden in de bakken. Gatver!! Allemaal geldklopperij

  1. RB

   nope, deze zul je moeten schoonschrapen, de poep in het toilet (of op straat gooien naast de hondenpoep die overal al veelvuldig ligt) dan de gebruikte luier demonteren, elastiekje bij het plastic, papier in de blauwe bak, dan het absorbsie materiaal in de grijze bak…..

 12. RB

  ik geloof dat ik momenteel ongeveer 12.50 per leging betaal (groen en grijs, 4 x p/m, ga ik nu ook 12.50 minder betalen daar de grijze bak een keer minder geleegd wordt?)
  .
  .
  verder is er al zoveel zwerf afval in de straten, dat gaat natuurlijk weer meer worden, gaat de gemeente ook weer de burgers vragen om dit beter op te ruimen? (net als vuurwerk)

 13. RB

  het is ook van de zotte dat er overal zoveel plastic verpakkingsmateriaal om heen moet, waarom moeten bijvoorbeeld de komkommers individueel verpakt worden in plastic in de supermarkt, van de zotte, beter de leveranciers eens aanpakken, (of onze producten weer bij de speciaalzaken kopen, dat scheelt hoopjes verpakkingen…)

 14. Fred

  Wat men nu gaat krijgen , is dat mensen gaan lopen slepen met hun afval op zoek naar containers waar nog wat bij kan. Men werkt op deze manier hert afval toerisme in de hand. Ik zelf zie het nu al , ik woon vlak bij een supermarkt met naast de supermarkt 7 containers voor glas, papier en rest afval. Met grote regelmaat , zie ik auto’s vol geladen met vuilnis zakken komen uit andere wijken om hun vuil in deze containers te dumpen. En gaan vervolgens boodschappen doen bij die supermarkt. Het gevolg van deze handeling is , dat de bewoners die afhankelijk zijn van deze containers hun vuil niet meer kwijt kunnen en het er maar naast gaan zetten, waar de meeuwen er wel weg mee weten en het vervolgens een puinhoop van zwerfafval op straat wordt. Daarbij komt , dat de gemeente geen contract meer heeft met SITA afvalverzamelaar waardoor winkeliers verstoken blijven van de wekelijkse afvalronde van dit bedrijf. Daardoor , lopen de ondergrondse containers die er rondom staan al snel na leging geheel vol. Dagelijks , zie ik een klein vrachtwagentje van HVC of gemeente een ronde rijden om naast containers geplaatst vuil weg te halen. En dat zal alleen maar meer worden. Dit probleem, speelt al JAREN en is via het wijkplatvorm waarin de wijkcongierge , de wijkagenten en de gemeente zitting hebben al sinds JAAR en DAG bekend.

  1. Bodelo

   Eens Fred. En dit zal erger worden wanneer men deze omgekeerde weg kiest; eerst de frequentie van ophalen verminderen en pas eind van het jaar extra bakken op centrale plaatsen opstellen. De omgekeerde wereld!
   Maar deze wethouder is al eens eerder (onder druk van publieke opinie) op zijn besluiten teruggekomen. Laten wij hem “helpen” dat ook deze keer te doen.

 15. Loe

  Gemeente hoorn heeft ondergronde containers.. En moeten zich “opeens” buigen over een rattenplaag.
  Mensen klagen over stank en overlast, want er past geen normaal huishouden door die openingen heen, dus wordt het ernaast gezet.

  Gemeente den helder, misschien daar eens leren uit halen?

  Als onze geachte wethouders serieus denken dat ik zomers met de hitte 4 weken met een bak in de tuin ga zitten die toch echt na 2 weken ramvol zit, te rotten, te broeien en te stinken, dan hebben ze het toch echt mis…
  Zou dit geen gevalletje gevaar volksgezondheid zijn?

  1. RB

   dat zijn onze befaamde hoogopgeleiden weer eens, geen cent verstand van de echte wereld maar met een computer modelletje en een presentatie ziet het er allemaal mooi uit…..

 16. Medusa

  Deze gemeente moet zich doodschamen, zogenaamd groen, iedere keer een extra bak (kunstof) bij mensen plaatsen en weer een aantal vrachtwagens de weg op om die bakken te legen, hoezo groen ?
  Minder afval produceren en je afval scheiden zijn prima zaken maar wat deze gemeente de mensen door de strot duwt is gespeend van iedere realiteitszin.
  Mensen laten we ALLEMAAL een MAIL aan de gemeente sturen dat we hier NIET mee akkoord gaan, mobiliseer iedereen die je kent om een protest in te dienen. Gewoon een simpele boodschap via MAIL, Facebook, Twitter etc.
  DOEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. Medusa

    Beste Hotmail 2,
    Zoals je hebt kunnen lezen ben ik een voorstander van afval scheiden en dat doe ik ook al jaren !!! Maar……kattenbakvullingen, luiers en nog veel meer soorten afval horen toch echt in de grijze bak.
    Dus restafval zal er blijven. Deze plannen/beslissing van de gemeente lost dit niet op maar levert wel nieuwe problemen op. In heel veel wijken is helemaal geen plaats voor ondergrondse containers tenzij je eerst een paar huizen sloopt. Met ouderen/zieken/slecht ter been zijnde medemensen wordt al helemaal geen rekening gehouden. Het milieu wordt echt niet beter van al die rondrijdende vrachtwagens die alle soorten afval apart op gaan halen.
    Slecht plan van de gemeente om van de communicatie met de burgers nog maar niet te spreken.

 17. Corina van den Blink

  Vanaf maart dus maar 1 keer de grijze bak aan de kant van de weg zetten, gaan we nu ook minder betalen? Vast niet.

  1. George

   Gaat om de hoeveelheid (kilo,s) Corina. Die blijft over het hele jaar gelijk, of je het per week,maand of kwartaal ophaalt .

   1. RB

    weet niet waar George heeft leren rekenen (optellen) maar als ik eens in de twee weken een bak van 240 liter laat legen of eens in de maand scheelt dit 26 maal een container van 120 liter is 6240 liter verschil op jaarbasis, dit is een behoorlijk verschil (ook in gewicht en waar ik gelukkig nog steeds Euro 353 per jaar voor mag betalen…)

    1. George

     Als je elke twee weken dus 26 x 240 liter afval per jaar hebt, dan heb je een capaciteit probleem bij 13 keer per jaar ledigen
     Maar als we er van uitgaan dat die half gevuld dus 120l x 26 keer ledigen, wordt dat straks 240l x 13 keer.

     1. RB

      George, als ik bij mij in de straat kik (veel grote gezinnen) dan staan de meeste deksels iedere 2 weken een stukje open omdat de bak tot het nokje vol zit, plus we leven in een wegwerpmaatschappij wat ook al niet meewerkt aan dit probleem, ze zouden dit probleem eens moeten aanpakken bij de bron ipv bij de eindgebruiker…..

 18. Frans

  “Restafval gaat straks in ondergrondse verzamelcontainers op beloopbare afstand.”
  Beloopbaar voor wie? Voor 67+? Voor slecht ter been?
  Bij ons in de wijk Kruiszwin is nu al een parkeer probleem. Er zijn te weinig parkeerplaatsen voor het aantal woningen. Dit is bekend bij de gemeente maar er wordt geen actie op genomen. Wil de gemeente parkeerplaatsen opgeven om containers te plaatsen? Of moet er een van de weinige stukje groen opgeofferd worden.
  Waarschijnlijk zal het beteken dat mensen straks meer dan 100 meter moeten lopen met hun afval.
  Ach, het zijn toch maar simpele bewoners

 19. O.N. Tevreden

  Hier uit blijkt dan wel weer dat er een stelletje ONBENULLEN in de gemeente raad van Den Helder zitten die alleen maar één beleid kunnen voeren en dat is WANBELEID.

  1. Kees Jan

   U heeft helemaal gelijk dat er in de gemeenteraad een stel onbenullen zitten. Hun controlerende taak op het college van Burgemeester en wethouders is ver te zoeken. De fracties van VVD, D66, CDA, PvdA en Stadspartij controleren het college niet, en geven alleen maar pootjes als het college hierom vraagt.
   .
   Alleen in dit geval weet de gemeenteraad pas na de wijkbijeenkomst in Julianadorp en/of het lezen van deze online krant dat het college deze regel per februari invoert… tenminste dat doet Kees Bazen van het CDA ons geloven.
   .
   Het is het College van Burgemeester en Wethouders, met name de GroenLinks Wethouder Od Wagner welke voor stadspartij in het college zit de oorzaak van deze slechte en ondoordachte beslissing.
   .
   Overigens liegt deze wethouder ook nog eens in het plaatselijke suffertje (NHD.nl) dat gemeente sinds 2015 75% van zijn afval moet scheiden. Dit is slechts 65% van het afval afkomstig van de huishoudens.
   Bron; https://vng.nl/files/vng/nieuws_attachments/2013/raadgever-huishoudelijk-afval_20130905.pdf
   .
   65% afvalscheiding is makkelijk te halen. Per maand heb ik 4 containers Groenafval, 1 container papier en 2 grijze containers. Daarmee heb ik 71,4% gescheiden afval en 28,6% restafval….
   .
   Zoals ik al eerder zij GP Groot wordt mijn nieuwe afval verwerker, en kan de gemeente fluiten naar de afvalstoffenheffing. Zodra de container vol is hoef je ze maar te bellen en maximaal binnen 3 dagen word je container geleegd.

 20. Therese

  Ik denk dat dit mogelijk is eens in de 4 weken legen, Als je een huishouden hebt van hooguit 2 personen.Gemeente wel eens gedacht aan mensen met kleine kinderen? Gemeente wat is er terecht gekomen van minder belasting betalen over de zooi die wij produceren maar inmiddels ook voor jullie scheiden? Hierdoor zijn de kosten lijkt mij voor jullie verminderd, voor mij alleen maar vermeerdert. Bij iedere verandering de laatste jaren is het wel duidelijk dat de burger de pineut/ pispaal is. Nog meer zwerfafval en dieren waar we niet op zitten te wachten. Jammer dat mijn tuin steeds meer een vuilnisbelt wordt ondanks dat ik alles keurig gescheiden hou. Waarom kunnen jullie er niet voor zorgen dat er bv een gescheiden bak komt waarin de helft is voor plastic en de andere helft is voor restafval? Kost even een investering maar dan heb je ook wat. Burgers blij jullie blij.

 21. Simone

  Nou idd daar ben ik ook wel benieuwd naar wat gaan we minder betalen,????? Waar staat dat uitgelegd

 22. Rob

  Echt onhaalbaar voor ons gezin. En het is niet zo dat ik nu plotseling mijn afval beter zal moeten scheiden.
  We doen dit al, met als resultaat dat we niet meer in de afvalbak hoeven te gaan staan om alles nog even aan te trappen. Maar hij is na twee weken gewoon vol… Ik word straks gedwongen om het teveel aan afval te ontdoen van alles wat kan duiden op mijn adres, en dit achter te laten op plaatsen die me hier geschikt voor lijken.
  Want ik heb inmiddels begrepen dat je deze zakken niet naast de grijze container mag plaatsen, En met mijn afval het openbaar streekvervoer in om het gratis aan te bieden bij de HVC lijkt me ook niet de oplossing.
  Ik zou ontzettend geholpen zijn als ik een extra grijze bak zou kunnen krijgen om de periode te overbruggen tot er een container geplaatst is, maar daar kom ik met de huidige regeling niet voor in aanmerking.

 23. Jacques

  Opzich een prima streven. Qua haalbaarheid op deze termijn volstrekt belachelijk. En zoals Kees jan al concludeert. Het is een wassen neus. De werkelijke vervuilers zijn de bedrijven. Er heeft al genoeg (wetenschappelijk)onderzoek plaatsgevonden, dat dit scheiden bij particuleren niks opleverd, en zelfs meer kost. Zelfs als je begaan bent met het milleu, dan is het zelfs beter om niet te scheiden. Doe enige moeite om je te verdiepen in dit onderwerp en er gaat een wereld van inzicht voor je open. Afvalscheiding door particuleren is een wassen neus.
  Er is tevens nauwlijks intresse vanuit het bedrijfsleven in het aankopen van plastic korrels, die afkomstig zijn vanuit scheiding van plastic.Ook hier is genoeg onderzoek over beschikbaar. De hoop bij HVC wordt uiteindelijik zo groot, dat het alsnog in de oven komt.

  Ik ben 100% voor afvalscheiding, als dit ook beter is voor het milleu. Helaas is de realiteit anders.

 24. Poekie

  Wij hebben al ergens gewoond waar er ondergrondse containers waren met een pasje.Voordeel; iedere dag 1 zak grijs afval weggooien. Nadeel; systeem was regelmatig stuk, resultaat grijze afvalzakken naast de ondergrondse container. Het zou natuurlijk kunnen dat er ook nog een restrictie komt op hoeveel er weggegooid mag worden bv 1x per 3dgn 1 afvalzak.

 25. karin

  Laat ik eens beginnen met een sticker op de deur geen reclame scheelt alweer een halve papierbak.

 26. Anita Beijer Pool

  ten eerste leuk om het op facebook te lezen ten tweede wil de gemeente dan even kijken in de oude wijken met een klein erfje en een schuurtje ik heb geen ruimte om alles te scheiden en dan op ons erfje nog een bak er bij daar heb ik geen ruimte voor plus na 2 weken stinken de bakken vreselijk waardoor de mensen ze in de steeg zetten dat is ook mijn vlucht route moet nu al zigzaggend door de steeg met de fiets laat staan 4 weken dan kan ik niet meer buiten zitten van de stank gemeente denk eens na mensen moeten scheiden terwijl alles op 1 hoop gaat heb het met eigen ogen gezien ze hadden bij ons in de straat de grijse bak vergeten komen ze de volgende dag het plastiek op halen en onze grijse bak werd geleegd alles in de zelfde wagen waarom moeten wij dan alles scheiden en dan de ondergrondse containers er staan er bij ons 2 en wat een vreselijke puinhoop iedere dag en die wordt alleen maar groter als dit door gaat gemeente zorg voor een betere op lossing

 27. Fred

  Begin eens bij de bron aan te pakken, die alles verpakt in plastic, ga dat van regeringswege verbieden, inplaats van de last te leggen op de schouders van de eind gebruiker. Die kan soms niet anders , omdat tegenwoordig zowat alles verpakt is in plastic. Soms zie je het niet eens. Hoeveel menden weten bijvoorbeeld dat in kartonnen melk of frisdrank pakken plastic is verwerkt in de vorm van binnen verpakking. Dus begin bij de bron die alles zo verpakt.

 28. jantje123

  Men dumpt nu al zijn afval overal. Laat staan als ze met zo’n pasjes-systeem beginnen. Dan wordt het nog erger volgens mij. Wij zijn met z’n tweeen en scheiden ook afval. Groente afval gaat naar de schapen bij het pannenkoeken huis, oud papier in de container bij de supermarkt, glas in de glasbak, batterijen naar de supermarkt, etc. Maar toch zit onze grijze bak na twee weken redelijk vol. Vier weken wordt zeuren, laat staan voor een gezin van 4 of meer.

 29. RB

  krijg je ook dat geleuter eerdaags weer dat je grijze bak een maand kwijt is, iemand uit een aangelegen straat hem even in bruikleen heeft, zal niet de eerste keer zijn en nu zekers ook niet de laatste keer…….

 30. Fred

  Even een vraag, Als men geen pasje heeft of vergeten, Er gewoon naast zetten? Als er 1 naast staat dan…. EN dan ? Daar gaan we op handhaven? En dat kennen we hier in DenHelder., tegen de tijd dat hier een handhaver uit zijn gemotoriseerde luie stoel komt. scheert sint nicolaas zijn baard af.

  1. RB

   mee eens, handhaven en Den Helder gaan niet samen…….
   .
   wat ik ook niet kan uitstaan is dat we hierover niets in de bus gehad hebben, hoe kan ik over 3 weken raden dat m’n grijze bak niet meer geleegd wordt? (het is dat ik dit forum lees anders had ik het echt niet kunnen weten)

   1. George

    En als je de afvalkalender van HVC raadpleeg heb je kans dat de bak op een andere dag van de week geleegd wordt.

 31. Coenito

  Hoe kunnen ze het weer bedenken, aandacht voor milieu is prima maar denk toch eens na over de gevolgen van dit besluit.

 32. ESlot

  Hoeveel bewijs wilt U nog hebben dat de gemeentevertegenwoordiging van Den Helder totaal niet weet wat er leeft bij de mensen en gewoon doet waar ze zin in hebben. Communicatie naar de burger toe gewoon totaal niet interessant is, want de burger heeft maar te slikken wat er aan domme ideeën opkomt in de hoofden van deze wereldvreemde volksvertegenwoordigers. Het lijkt wel of ze allemaal op een andere planeet leven net als de “Haagse elite”.

 33. pvw

  ik ben blij dat ik hier een paar mensen zien die wel ruimte over hebben uit onze straat dan ben ik iedergeval alles kwijt idioten

 34. jan

  Uit het verleden, ja dat was al weer even terug. Natuurlijk een andere groep in het gemeentehuis, maar ook dat soort beloftes cq genomen beslissingen zijn politiek erfgoed.

  We gaan het anders doen plastic vuilniszakken gaan van de stoeprand en we brengen het aangename voor de ophaaldienst en het efficiënte bij elkaar.
  We scheiden afval, de groene gedachte, de aarde , ons erfgoed, willen we voor het nageslacht natuurlijk goed achterlaten.
  Blik en glas apart, komt het karretje door de straat goeie zaak, chemisch afval ook natuurlijk, niet zo vaak maar vaak genoeg. Op een bepaald ogenblik niet meer door de straat maar op een plekje in de wijk…niet te lang want stel je voor dat je de kans krijgt om het af te geven.
  Maar goed het moment was daar en het ging voorbij, ze kwamen niet meer langs dussss containers bij het winkelcentrum..mooi gesorteerd op kleur…je kwam er toch langs als je boodschappen ging doen niet mis mee.

  Papier voor het goede doel, ja dat was vroeger ook 1 kilo is toch centjes voor de vereniging, zie daar de blauwe bak wordt geboren geen centjes voor de vereniging meer maar centjes voor de inzamelaar dubbel centjes zelfs betalen voor het halen en vangen voor het brengen. Is trouwens ook voor grijs en groen gaat immers om de poen.

  HVC zag het licht, we hebben door gemechaniseerd, een vrachtwagen met een armpje, hopppa zo bovenin. Neeee gaat niet ten koste van arbeidsplaatsen, van drie man per wagen naar twee is toch min 1….klaar.

  Terug naar het begin, we gaan het anders doen beter, sneller, groener op termijn goedkoper. ik hoor het ze nog zeggen helaas is dat stukje met een flinke westerstorm weggewaaid, op een hoopje bij het zwerfafval terecht gekomen wat door goedwillende buurtinitiatieven wordt geruimd.

  Wie wordt door wie ingefluisterd, als we nu dit en zo dan …????
  Wie heeft de aandelen en wie heeft de notulen met daarin de gedane beloftes en punten van voortschrijdend inzicht.
  De aandelen zijn veilig gesteld de belangen zijn groot. de notulen zijn bij het oud papier en digitale versies versleuteld en verstopt. want stel je voor dat je de beleidsmakers van nu herinnerd aan de uitspraken van toen…

  Lange termijn geheugen niet altijd handig voor bestuur en politiek…

 35. Besmor

  Geniaal weer Gemeente Den Helder met jullie “domme” beslissingen. Situatie wordt dan weer zoals in het begin van de jaren 90 iedereen dumpt zijn zak op straat! Als je bak vol is ja dan maar in vuilniszakken langs de kant! Wel zorgen dat je geen geadresseerde post achter laat in je vuilnis zo is een boete ook niet mogelijk.

 36. hans.p

  Gemeente Schagen heeft dit systeem al een jaar en heeft bijna geen klachten. Wonen daar andere mensen ?

 37. Corina van den Blink

  In Schagen heeft de gemeente blijkbaar wel de bewoners tijdig geinformeerd. Hier in Den Helder vindt men dat niet nodig en de volgorde van de genomen stappen is de omgekeerde wereld. Ik scheid al langer mijn afval en heb een bodempje vol in mijn grijze container eens in de 2 weken. (1 persoonshuishouding). In andere steden kan het ook, al verheug ik mij niet op de stank in de zomermaanden.

 38. Gertjan

  De meeuwen zullen er wel blij mee zijn, nu om de twee weken zakken open scheuren en het afval over de straat verspreiden.

 39. Richard

  Wat een van de pot gerukte actie is dit zeg. Verantwoordelijke hiervoor behoren in de door hun bedachte containers gedumpt te worden.

  Wederom laat de gemeente zien hoe asociaal ze zijn.

  Weet nu al dat de zooi hier in de wijk alleen maar groter zal worden.
  En ik vertik het om plastic te scheiden. Het gaat toch allemaal gezamenlijk de verbranding in. Als ik hiervoor een vierde container in de tuin krijg gaat ie in stukken in een andere.

  Denk dat ik maar helemaal stop met scheiden. Zet dan maar elke container ophaaldag een container aan de weg ongeacht wat erin hoort.

  Is er al een gezamenlijke actie hier tegen opgestart? Sluit mij graag daarbij aan.

 40. Frans

  Ik ben opgegroeid in de tijd dat je een kolenkachel had ,de slakken werden gebruikt in de winter om het pad beloopbaar te houden ipv srooizout
  Ik kom uit een gezin met 6 kinderen en de vuilniswagen kwam 2 x per week bij ons in de straat (Utrecht wilhelminapark)
  We hadden 2 zinken vuilnisemmers voor (rest)afval.
  De schillenboer kwam iedere week langs
  Verpakkingsmateriaal voor groente en fruit en brood werd nauwelijks gebruikt
  Ook de levaranciers brachten dat aan de voordeur.
  Lege kartonnen melk ,vla,yoghurt ,slagroom verpakkingen waren er toen nog niet .
  Het was keurig verpakt in een statiegeldfles van glas waarvan het enige afvalprodukt bestaande uit een zilveren/aluminium dop ook nog werd gespaard voor de kindertjes uit de arme landen .
  Eieren kocht je in een papieren zak of een bled wat ook weer geretourneerd moest worden
  Wegwerpluiers bestonden niet
  Tijdschriften waren er wel ,maar die werden veel langer gebruikt evenals ,kranten ,als die al niet gebruikt werden voor het aan,aken van de kolenkachel ,dan werden die keurig iedere week opgehaald met de oudpapier en lompen ,die trouwens ,uiteraard ook oud ijzer ophaalde .
  Plastic verpakkingsmateriaal bestond amper evenals plastic speelgoed
  Toen Joop den Uyl ons land de eerste keer beroofde van zijn kolenmijnen en de daarmee samenhangende industrie (wat veel uitgebreider is als de meeste mensen weten ((stadverwarming , verf ,medicijnen etc )
  Kwam de eerste grote verandering
  Ons land was miljardair geworden door het aardgas , helaas ook weer verkwanseld door deze zelfde Joop den Uyl aan Ussr voor 25 cent (s12 eurocent per m3 ,
  de zelfde bewindsman die ook tijdens de olie crisis in 1974
  De arabische landen een vrijbrief gaf in zake handel ,personenverkeer etc ,in ruil
  Uiteindelijke strop is het reservekapitaal waarin door vadertje Drees was geregeld dat iedere nederlander gehuwd of niet recht kreeg op zijn 65 levensjaar op AOW ,
  Ook al had je nog geen jaar premie betaald ,de maatregel werd ingvoerd en iedereen kreeg AOW .
  Nu jaren later is ons belastingstelsel vereenvoudigd (zo gemaakt dat we door het rookgordijn belazerd worden )
  Denk daarbij aan de afschaffing van de WTCG in gevoerd als compensatie voor aftrekposten van bijzondere kosten ,afbouw van de verzilvering algemene heffingskorting (die ipv voetoverheveling v/d belastingvrije voet was in gevoerd
  En zo wordt er iedere keer een rookgordijn neergelegd door politici ,afgaande op ons beperkte geheugen capaciteits vermogen ,waar op dit moment ook al zoveel ballen in de lucht moeten worden gehouden
  Frans

 41. hans

  Wat een krankzinnig idee moeders is 70 die mag straks dus met zaken gaan zuilen.
  Ik weet het wel voortaan post niet meer in de zak en deze vervolgens dus gewoon in het plantsoen dumpen.,

  1. Willem

   Arrogantie van de macht, eerst oude schoenen weggooien en dan op zoek gaan naar een schoenenwinkel.
   Totaal ondoordacht, als MBO leerlingen zo’n plan maken zakken ze onherroepelijk.
   Aan de Bijlweg gaan ze geeoon door. Ridicuul

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468