DHA-A leader
DHA-A leader

Goed werk in India door oud-inwoonster Den Helder

Den Helder – Lang geleden begon haar verhaal toen ze als klein meisje in een kindertehuis in India kwam. Als kleintje van anderhalf werd ze door een Helders echtpaar geadopteerd en hoewel ze er met haar looks exotisch Indiaas uitziet is zij toch een pure Hollandse meid, opgegroeid in ons land. En die twee culturen zitten ook gemixt in haar naam, zij heet Yelappa Visser.

Ze groeide op, deed haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening en ging daarna voor het eerst terug naar India om vrijwilligerswerk te doen in het kindertehuis uit haar jeugd. De Nederlandse Stichting “Welzijn kinderen van Bal Anand” zet zich in voor de gehandicapte kinderen daar. Inmiddels is er ook een zorgboerderij waar de gehandicapte jongvolwassenen vanaf 18 jaar kunnen wonen en werken. Zij komen anders op straat terecht en dat is in India een hard bestaan, voor zover je het een bestaan kunt noemen.

Enkele maanden geleden is Yelappa voor de tweede keer naar India vertrokken en in januari heeft ook haar moeder, Nicolien Visser, tijd in India doorgebracht om te helpen. Een aardige cultuurshock als je nog nooit buiten Europa bent geweest. Dan is India best heftig! Nicolien hielp met van alles en gaf de kinderen, net als Yelappa, een stukje warmte en liefde. Het was een prachtige ervaring met nog wat extra’s, want ze ontmoette ook een vrouw die nu op de zorgboerderij in Umang werkt en Yelappa nog als klein meisje had meegemaakt in het tehuis. Hoe bijzonder is dit alles!

Inzamelen
Voor de zorgboerderij Umang zamelt Yelappa geld in om spullen en andere benodigdheden te kunnen bekostigen. Eén manier die ze daarvoor gebruikt is door het inzamelen van oud geld (voor het Euro tijdperk) en buitenlandse valuta van over de hele wereld. Nicolien en Yelappa vertelden over Toon de Muntenman in Amsterdam, die dit geld kan omzetten naar Euros en hiermee vele goede doelen steunt, waaronder de Stichting voor de kinderen in Bal Anand. Wij hadden nog een bak met munten en wat briefgeld staan, over van reisjes uit alle windhoeken van de wereld, en dat hebben wij aan Nicolien meegegeven. Het stond bij ons maar in de kast en nu bracht het heel verrassend € 75 op, waarmee Yelappa heel veel kan doen voor deze doelgroep in India.

Bij deze dus de oproep: wie heeft er nog geld in de kast liggen? Dat mag uit alle landen zijn, alsmede oud geld zowel Nederlands als andere landen die naar de Euro zijn gegaan, zoals Franse Franken, Duitse Marken, Spaanse Peseta’s of geld uit andere werelddelen. Wij hopen dat iedereen even gaat kijken in kasten of laatjes en het geld kan dan bij Nicolien Visser ingeleverd worden. Zij zorgt dan voor het inwisselen bij Toon de Muntenman en de bijdrage gaat dan in zijn geheel naar de zorgboerderij Umang in Mumbai, India.

De familie Visser woont in de A.J.Cristalstraat 51 in Den Helder; telefoonnummer 0223-635997 (het kan ook opgehaald worden, voor wie het niet kan brengen).

Meer weten?
Haar website en een artikel over Yelappa: https://yelapinindia.wordpress.com. En informatie over Toon de Muntenman: http://www.muntenactie.nl.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468