DHA-A leader
DHA-A leader

521 – Marine Bondsgebouw

Den Helder – Het overkomt mij tegenwoordig steeds vaker dat ik aangesproken word, of dat ik een mail ontvang met de vraag, u weet vast wel wat er vroeger op deze plek heeft gestaan! Afgelopen zaterdag fietste ik door de Stationsstraat en kreeg die vraag van iemand die stond te kijken naar de plek waar het arbeidsbureau had gestaan. U weet vast wel wat hier vroeger heeft gestaan hé, ik antwoordde voor de oorlog stond op deze plek het Marine Bondsgebouw.

Ach ja, veel Nieuwediepers weten maar al te goed, dat de geschiedenis niet altijd even lief is geweest voor onze stad. Nog altijd blijkt het meest monumentale gebouw dat eens onze stad sierde, Het Bondsgebouw, niet vergeten te kunnen worden. Deze schepping van de Amsterdamse architect Pieter Lodewijk Kramer overheerste het stadsbeeld rond het vroegere Julianapark. Vroeg oorlogsgeweld veegde dit statige gebouw weg.

Het belangrijkste van zo’n ansichtkaart als deze is dat niet alleen de voorzijde mooi is, maar het verhaal aan de achterzijde ook best interessant genoemd kan worden, want het geeft een boodschap weer. De afzender schrijft namelijk op 1 januari 1915: “Hier een bewijs van onze zesjarige arbeid, man aan man, cent voor cent. Wie zaait zal oogsten. Hier ons nieuwe Bondsgebouw”. En om nog eens te laten zien hoe de omgeving er tot voor kort uit zag toon ik u ook nog een afbeelding van ons inmiddels gesloopte arbeidsbureau op de hoek van de Stationstraat met de Prins Hendriklaan.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

6 reacties

 1. Willem J. Sloot

  Zoals met jou laatst besproken Cees de vraag over het adres van tandarts Schreuder op de andere hoek t.o. het Marine Bondsgebouw. Was dat nou de Prins Hendriklaan of de Stationstraat? Jij zei toen Stationstraat. Het Bondgebouw had als adres Julianapark 1. Het kegelhuis daarnaast zat op 2. Zoals bekend viel het Bondsgebouw als een van de eerste ten prooi aan bombardementen. Het pand is tijdens of na de oorlog gesloopt en het adres Julianapark 1 keert in het adresboek van 1948 weer terug. Er staan diverse namen op geregistreerd waaronder tandarts Schreuder.

  1. Judge X

   In het adresboek van 1933 staat geregistreerd Schreuder F.W, tandarts, Stationstraat 1 (als u er iets aan heeft).
   Onder voorbehoud dat de links werken, (1)hier een breder panorama (1920 – 1925) en (2)na het bombardement,met op de achtergrond het huis van Schreuder, (3)eerste steenlegging bij de bouw ? (4)nr.4 in elk geval wel,met nog beter zicht op het huis/praktijk van schreuder:
   https://images.memorix.nl/ranh/thumb/640×480/25c2cdc3-6003-6c5f-9d23-85629f5a87c8.jpg

   http://www.beeldbankwo2.nl/cgi-bin/frsiserver.dll/medium/68638-med.jpg?frskey=68638

   http://www.onbekendinnederland.nl/oplossingspagina/images/g376kopie.jpg

   http://www.onbekendinnederland.nl/oplossingspagina/images/bondsgebouw.jpg

    1. Judge X

     Kijk eens aan,Hotmail 2 verschaft ons ook nog eens de hele historie van de Marinebond. 🙂
     In de tekst wijst men ook op de omnummering van het adres (1930).

 2. Bodelo

  Het bondsgebouw is gesneuveld in de oorlog. Dat is triest. Maar als ik naar de opvolger kijk (het arbeidsbureau) dan ben ik er niet rouwig om dat dat gebouw door de sloophamer neergehaald is. Wat een armoe!

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468