DHA-A leader
DHA-A leader

523 – Buitenhaven

Den Helder – Het rondje Buitenhaven zal er bij heel veel Nieuwediepers niet zo gauw uitraken. Ook al is het contact met de marine, na haar complete verhuizing naar de Nieuwe Haven, vrijwel verloren geraakt, er valt langs de kant altijd wel wat te beleven. Vooral nu vaak de wonderlijkste vaartuigen, en dan heb ik het nog niet eens over de afmetingen, die iets met de offshore van doen hebben de plaats hebben ingenomen waar vroeger de onderzeeboten lagen afgemeerd!

Toch zal met enige weemoed denk ik, worden gekeken naar de foto die ik vandaag toon. We zien hier de Buitenhaven zo begin jaren vijftig van de vorige eeuw, waarbij opvalt dat de bouw van de Bewapenings Werkplaatsen in volle gang is, en dat de voormalige Marinekazerne gereed is om als Onderzeedienstkazerne een nieuw leven te beginnen.

Maar deze foto biedt de oplettende lezer nog veel meer interessante dingen, want we hebben nog een vrij open zicht op het Natte Dok van de Rijkswerf. En aan de toekomstige steiger voor onderzeeboten zien we de in 1947 als wachtschip in gebruik genomen Hr. Ms. Hertog Hendrik. En tegenwoordig als ik zaterdags mijn wekelijkse rondje over de Buitenhaven fiets, geniet ik echt nog wel met volle teugen van de schepen die er afgemeerd liggen, alleen de sjeu dat je net als vroeger de schepen bijna kon aanraken, is er een beetje af. En dat komt door dat afschuwelijke hekwerk! Maar ja, we moeten toch wat te mopperen over houden, is het niet!

DHA-H 468

Over de schrijver:

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Lees ook:

6 reacties

 1. Fred

  En dan te bedenken, dat de op de foto in aanbouw zijnde bewapenings werkplaatsen, alweer geruime tijd geleden gesloopt zijn .

 2. Willem J. Sloot

  Ik heb nu zo’n 50 jaar mijn rijbewijs en heb tot nu toe slechts 1 keer schade gereden. En jawel het gebeurde ter hoogte waar de Hertog Hendrik op de foto ligt. Komende over de brug met de vier torentjes vanaf het KIM had je een flauwe bocht naar links. Daar ben ik als onervaren chauffeur in de regen geslipt en op de eerste de beste dukdalf gedoken. Het is maar goed dat de auto (eigenaar een klant van Jan Bruijn) verankerd raakte op de dukdalf anders was de kans groot geweest dat ik met auto en al te water was geraakt en had ik wellicht dit verhaal niet kunnen na vertellen. Overigens weer een schitterende foto Cees.

  1. Fred

   Ah ja de Torentjes van de brug. Daar sprongen in mijn toen prille jeugd , de al wat oudere jongeren vanaf de haven in . Het Marine bewakings korps had er bijna een dagtaak aan om dat te verbieden en de jeugd weg te sturen.

 3. Fred

  Op de foto , links van de Hertog Hendrik , zie je de schoorsteen van het Marine zwembad. Nu is dat de plek waar de onderzeeer van het Marine Museum op het droge ligt.

 4. Fred

  Wat mij ook opvalt op deze foto, Is dat de hijskraan nog niet op de rails geplaatst is. Dus is dit waarschijnlijk een foto van de pas aangelegde onderzeedienst kade. De Hertog Hendrik , was het wachtschip voor het paleis, samen met de Neptunes vervulde deze twee schepen door aflossing van elkaar deze taak.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468