DHA-A leader
DHA-A leader

Ghost in the shell

Den Helder – In 2003 brak ze als actrice door in het sterke drama “Lost in Translation”, dat geschoten werd in Japan. Scarlett Johansson is inmiddels uitgegroeid tot een ster van wereldformaat en nu veertien jaar later is daar weer die link met het land van de Rijzende Zon. De hoofdrol in een film naar een Japans stripverhaal uit 1989 dat zich afspeelt in dit land. Rupert Sanders in de regiestoel, die ons in 2012 wist te verblijden met zijn interpretatie van Snow White.

We begeven ons in een toekomst waarin de technische ontwikkelingen zo ver zijn dat ze de beste mix tussen mens en robot kunnen ontwikkelen. Major Mira (Johansson) is zo’n ‘robot’ met menselijke, in dit geval vrouwelijke, vormgeving die gemaakt is door de wetenschap; alleen haar brein is afkomstig vanuit een mens. Mira is werkzaam in een team, sectie 9, dat opereert tegen de misdaad en door haar technische snufjes is ze een ijzersterk dodelijk wapen.

Als er een Afrikaanse delegatie op bezoek is in Tokio gaat er wat mis met een gehackte geisha robot. Samen met haar rechterhand Batou (Asbæk) komt Mira op het spoor van ene Kuze (Pitt), die niet alleen de orde verstoort, maar dood en verderf zaait. Via een nachtclub, waar Mira geketend aan de danspaal duidelijk maakt beslist niet van dansen te houden, komen ze in de onderwereld van Kuze en proberen ze te ontdekken wat hem drijft.

Uitval
Batou, met inmiddels geïmplanteerde zeer harde lenzen die werkelijk alles zien, en de vliegende wervelwind robot vormen een goed team. Mira wordt echter geplaagd door uitval in haar brein. Het zijn kleine hersenkrakers, die schimmen uit het verleden laten zien. “Ooit zal iedereen zijn zoals jij”, werpt Batou een blik in de toekomst, waarop Mira meldt dat ‘het eenzaam voelt’. Haar begeleidende mentor Dr. Ouelet (Binoche) sust haar onzekerheid en geeft haar medicatie. Als Mira die middelen echter niet meer neemt, komen de flarden herinneringen vaker en completer terug…

Hoewel SF niet in de top van mijn favoriete genres voorkomt, kwam Ghost in The Shell aangenaam binnen met een mooie mengeling van actie, dialogen, drama en veel prachtige special effects. Vooral Tokio is fantastisch futuristisch weergegeven met mega bewegende ‘billboards’ op en rondom de gebouwen, waardoor de stad één bruisend geheel is. Naast de stad zijn de visuele effecten hightech; je plukt een puzzelstukje van het hoofd en je kijkt naar binnen! Ook de gevechten zijn goed gemaakt door de technici met het waterballet als één van de hoogtepunten. Knap gedaan.

Japans
Het enige vreemde punt in de film is de rol van Takeshi Kitano als leidinggevende van sectie 9, die Japans spreekt, terwijl de rest van de cast Engelstalig is. Een niet-Japanse cast vormde trouwens geen belemmering, hoewel dat voor de fanatieke striplezers anders kan wegen. Zonder de strip en dus blanco in de film werd het een avondje aangenaam vermaak vooral door het eerder genoemde en geroemde beeldmateriaal. In cijfers uitgedrukt een vette 7 of misschien klinkt een 8- dan nog net even beter, kortom de bioscoop kan gerust bezocht worden!

Regie: Rupert Sanders
Met: Scarlett Johansson, Juliette Binoche, Takeshi Kitano, Pilou Asbæk, Michael Pitt
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

  1. Peter Eckhardt

    Prima recensie!

    Een waar visueel spektakel vol actie met in de hoofdrol een adembenemende Scarlett Johansson, SF op z’n best!

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468