DHA-A leader
DHA-A leader

Hortus Overzee nieuwe naam Oranjerie

Den Helder – Oranjerie De Groene Parel aan de Soembastraat is niet meer. Nou ja, het complex nog wel, maar de naam is gewijzigd. Voortaan gaat zij door het leven als “Hortus Overzee”.

Een Oranjerie is een kas of een gebouw waar ’s winters exotische planten kunnen overwinteren. De palmkas -gebouwd in 1939- is speciaal voor die functie neergezet. De kas vormde een belangrijke inspiratiebron om de voormalige gemeentelijke kwekerij om te vormen naar een toeristische trekpleister. Inmiddels bijna 25 jaar later is het complex aan de Soembastraat uitgegroeid tot een volwaardige botanische tuin. Het bezoeken van een botanische tuin -vaak ook aangeduid met de naam hortus- is een geliefd uitje voor toeristen uit binnen-en buitenland. Er is daarom besloten de Oranjerie een nieuwe naam te geven: Hortus Overzee.

Met de nieuwe naam wordt onderstreept dat de collectie voor een deel tot stand is gekomen door marinemensen die planten van hun overzeese reizen mee terugnamen naar hun thuishaven. Den Helder is een stad met een natuurlijke relatie met het overzeese. Hortus Overzee hoort zo -als vanzelfsprekend- bij Den Helder en blijft de ‘groene Parel’ van Den Helder. De naam Oranjerie blijft wel behouden. Het gebouw bij de ingang, ooit de voormalige brandweerkazerne, is in de winter een belangrijke plaats waar de kuipplanten overwinteren. Dat gebouw is de nieuwe Oranjerie.

Open dag
Komende zaterdag, 22 april, is er een open dag van 12.00 uur tot 17.00 uur op de Hortus Overzee. De nieuwe naam wordt gevierd en er start een expositie van de ‘kroonjuwelen’ van de collectie. Ook is er een speciale app gelanceerd met informatie over deze bijzondere planten. Tevens zal er -door de verkoop van overtollige planten- actie worden gevoerd voor de aanleg van een vriendschapsvlinderparkje in de door de tsunami van 2011 zwaar getroffen Japanse kustplaats Rikuzentakata. Daarnaast verkopen leden van de serviceclub Innerwheel gebak waarvan de opbrengst voor de hortus is bestemd. Natuurlijk kan er vooral ook heerlijk worden rondgewandeld in de ‘groene Parel’ van Den Helder. Een tuin die voortdurend verandert en vernieuwt maar inmiddels ook een vertrouwde en sfeervolle plek is geworden in het hart van de stad.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

DHA-B Home468