DHA-A leader
DHA-A leader

Vogelrots als ‘nestkast’ buitengewoon succes

Den Helder – Pal naast de Balgzandpolder startte dit voorjaar een innovatief natuurontwikkelingsproject. Op het terrein van Milieupark Oost, een samenwerking tussen gemeente Den Helder en de Vries & van de Wiel, is een experimentele vogelrots aangelegd. En met succes: het wemelt nu al van de vogels! Gebiedsmanager Landschap Noord-Holland Do van Dijck: “Dit is bij uitstek een prachtig project om aan iedereen te laten zien!”

Het grond- en baggerverwerkingsbedrijf Milieupark Oost ligt pal tegen natuurgebied de Balgzandpolder aan. In de Balgzandpolder is een hoogwatervluchtplaats voor vogels, vlakbij het uitgestrekte waddengebied Balgzand. Het is een belangrijk gebied voor vogels. In samenspraak met de Port of Den Helder, Landschap Noord-Holland en Milieupark Oost is overeengekomen dat het Milieupark een deel van het terrein gaat opleveren als natuurgebied. Landschap Noord-Holland gaat dit natuurgebied beheren.

Bij het ontwerp van het nieuwe natuurgebied werd gezocht naar een vernieuwende inrichting. Een aanpak waarbij grond- en baggeropslag gecombineerd kon worden met de creatie van een vos-vrije broedplaats, voor bv visdieven. Want veel jonge kustvogels in Nederland worden opgegeten door rovers, zoals bijvoorbeeld de vos, waardoor op het vasteland van het wad nauwelijks jonge vogels groot worden.

Oeverzwaluwen
Het eindontwerp van de vogelrots is in samenspraak met de Port of Den Helder, de gemeente Den Helder, Milieupark Oost en de vergunningverleners tot stand gekomen. Het uiteindelijk ontwerp is een bouwwerk met muren (waar vossen niet tegenop kunnen klimmen) gemaakt van immobilisaat opgevuld met gereinigde grond en bagger, met daarop schelpen. In de muren is nestgelegenheid gecreëerd voor oeverzwaluwen. De vogelrots is vijf meter hoog. Ontwerpers Henk Volkers Landschapsontwerp in samenwerking met LAMA landscape architects tekenden voor het ontwerp. Volkers: “Onze fascinatie bestond eruit dat gereinigde grond en bagger in een tweede leven zeer hoogwaardige natuur kunnen opleveren zoals een broedrots.”

Landschap Noord-Holland ontving, via het project ‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’, financiering van het Waddenfonds om het gebied rond de rots in te richten en er één geheel van te maken met de Balgzandpolder. Rond de broedrots is een waterpartij met een verdieping gegraven. De bodem van de verdieping van de waterpartij is op verzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voorzien van grof mineraal puin. Hierdoor ontstaat een zeer geschikte paaiplek voor de zeldzame fint(vis).

Het werkt!
Van Dijck: “De kranen waren nog niet weg of de vogels arriveerden al. Het werkt! We hebben donderdag de volgende aantallen paartjes geteld op de rots: 120 visdief, 10 dwergstern, 3 noordse stern, 3 kleine plevier, 28 kluut en 4 scholekster. In de muren zitten minimaal 100 paar oeverzwaluwen. Belangrijker is nog dat we hier veel vliegvlugge vogels zien. Ook overtijen er iedere dag zo’n 300/400 scholeksters. Dit experiment is dus geslaagd. Een super nestkast!”

Het geheel is nu nagenoeg klaar. Na het broedseizoen wordt er nog een en ander afgewerkt. Er komt een uitkijktoren, zodat iedereen van de vogels kan komen genieten.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder ‘Redactie DHA’ staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

6 reacties

 1. Will rensmaag

  Ik heb hier een week of twee geleden een tijd staan te kijken met de verrekijker…het deed me gelijk aan de vogelgebieden op Texel denken!! Prachtig,super!!

  1. Judge X

   Ja zeker …. en er is nog woonruimte beschikbaar voor meer vreemde vogels ….,is het niets voor u ….,kun je daar verder op duistere plannetjes broeden en de uitkijktoren biedt ornitholoog en burger de kans om dit broeden in de gaten te houden; het zal mij daarbij niet verbazen als men tot de conclusie komt dat u familie bent van de ‘Kiekendief’. 😛 (pots)

   1. strandloper

    Ja zeker….Hans ziet een kans op het wethouderschap van de Vogelrots. Hoe zou hij daar anders blij van worden?
    Kennen de Baardmannetjes deze rots al?

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468