DHA-A leader
DHA-A leader

War for the Planet of the Apes

Den Helder – In 2011 kwam “Rise of the Planet of the Apes” uit, dat het eerste deel bevat over het leven van de chimpansee Caesar. De film, met levensecht gelijkende apen door middel van ‘motion capture’ in combinatie met computeranimatie, werd een groot succes en bracht het vijfvoudige van de investering op. Drie jaar later kwam het vervolg, “Dawn of the Planet of the Apes” en die werd net zo succesvol. Regisseur Matt Reeves van deel 2 tekende voor het laatste deel van de trilogie en Andy Serkis, de motion capture specialist, kroop voor de derde en laatste keer in het Caesar pak met draadjes en sensoren.

Na een aantal rustige jaren in de bossen rondom San Francisco, wordt op een nacht het volk van Caesar te pakken genomen door een aantal verkenners van een groot leger. Er vallen aan beide kanten doden en gewonden, maar de apen zijn sterk en nemen de laatste verkenners gevangen. Eén van hen herkent Caesar (Serkis) en die spaart de mannen het leven en laat ze gaan met een boodschap: “laat ons de bossen en het doden stopt”.

Vrede is een mooi uitgangspunt, maar dat woord komt niet voor in het vocabulaire van de Kolonel (Harrelson). Hij is erop uit Caesar voorgoed naar de eeuwige jachtvelden te helpen. Dit mislukt bij een grote aanval, maar hij doodt echter wel zijn vrouw en zoon. Caesar is des duivels en voor hem wordt het dan een missie om zijn geliefden te wreken. Het apenvolk wil weg van de plek des onheil en gaat erop uit, voor het leger terug komt; de wegen van Caesar en zijn apen scheiden.

Trouwe vrienden
Caesar is een einzelgänger, dat weten de anderen, maar zijn trouwe vrienden laten hem niet alleen strijden. Gorilla Luca (Adamthwaite), oerang oetan Maurice (Konoval) en chimpansee Rocket (Notary) zoeken mee naar het leger. Onderweg ontmoeten ze nog de Bad Ape (Zahn) en het jonge meisje Nova (Miller). Als ze uiteindelijk het leger met zijn wrede kolonel vinden is de confrontatie schokkend. De hele apenkolonie is gevangen genomen en zijn als slaven aan het werk gezet. En de overmacht is groot…

Het kan handig zijn om de eerste twee delen gezien te hebben, want het maakt duidelijk hoe het karakter van Caesar is gevormd. En hoe de apen in de bossen aan de westkust van Amerika terecht zijn gekomen. Ze vinden opnieuw geen rust en Caesar wordt veel leed aangedaan. De sterkste aap en ook het sterkste karakter uit de film, wat heeft Andy Serkis deze rol fantastisch ingevuld.

Dialogen
Visueel een spektakel, mooie beelden van het landschap op prachtige locaties. Het is echter niet alleen een grote film geworden door de gevechtscènes, maar ook door de dialogen tussen de apen. Caesar is degene die kan praten, de anderen spreken door gebarentaal, maar de interactie tussen deze dieren met een menselijk emotioneel karakter is fenomenaal. Boosheid en wraak liggen ten grondslag aan het handelen, terwijl verdriet ook een plek heeft zonder dat het te sentimenteel gaat worden. Hoewel het wel raakt, want bezoekster Bep de Vries hield het niet helemaal droog en had even een zakdoek nodig. Waardige afsluiting van deze trilogie; ik zeg welverdiend 4 sterren.

Regie: Matt Reeves
Met: Andy Serkis, Woody Harrelson, Amiah Miller, Steve Zahn, Karin Konoval, Michael Adamthwaite, Terry Notary
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook:

1 reactie

  1. Peter Eckhardt

    Een geweldige film die ik samen met de recensente, haar man, een vriend en mijn vriendin heb mogen bekijken. Mijn vriendin was af en toe zo onder de indruk van de emotionele scènes dat zij ervan moest huilen!

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468