DHA-A leader
DHA-A leader

Wit feest der vriendschap Dîner en Blanc groot succes

Den Helder – Het leven, de liefde, vriendschappen en de zomer vieren: dat is Dîner en Blanc. Dit evenement vond zaterdag voor het eerst plaats in Den Helder. Volgens de deelnemers was het een groot succes.

Rond de tachtig mensen, geheel gekleed in het wit, verzamelden zich zaterdagmiddag om 17:00 uur bij Fort Kijkduin, waar het Dîner en Blanc plaatsvond. Op de locatie – die de organisatie gratis mocht betrekken – hingen grote witte vlaggen, stonden overal witte bloemen en iedereen hielp mee met het opblazen van witte ballonnen, die her en der verspreid lagen. De opdracht voor de genodigden was duidelijk: kom in het wit, neem een drie-gangen-menu en witte tafelaccessoires mee en zorg voor een tafel en voldoende stoelen.

Het evenement werd door meisjes met grote vlaggen geopend, waarna iedereen Fort Kijkduin inging om de stoelen neer te zetten en de tafels te dekken. Nadat iedereen een plek had gevonden, werd het diner geopend door een trompet en kon men aan de eerste gang beginnen.

Variatie
De meegebrachte etenswaren verschilden enorm: op de tafels verschenen onder meer een ovenschaal met lasagne, carpaccio, salades, soepen en veel vis. Mart Riepma (23) was samen met zijn vriendin en schoonzus aanwezig bij het Dîner en Blanc en heeft met hen gezorgd voor een sushibowl, tomaat-mozzarella-hapjes en stukken stokbrood met smeersels. Voordat het evenement in Den Helder werd georganiseerd, kende hij het nog niet. “Maar ik vind het erg leuk om hier te zijn. Je ontmoet heel makkelijk nieuwe mensen en onderling wordt er ook eten gedeeld. Erg gezellig!” Riepma werd uitgenodigd door de initiatiefnemer, maar die blijft graag anoniem.

De initiatiefnemer vertelt dat ze het evenement heeft leren kennen door haar moeder, die erover las in een vrouwenblad. “Hierdoor zit het al jaren in mijn hoofd en ben ik er nog meer over te weten gekomen doordat ik erover ging lezen op internet. De achterliggende gedachten van het Dîner en Blanc spreken mij aan. Het is een verrassend, inspirerend, artistiek en culinair feest. De locatie blijft lang geheim, ik heb de gasten ook pas vrijdagavond laat gemeld waar ze heen moesten komen. Er worden geen doelen nagestreefd en alle bijdragen en inspanningen van alle deelnemers aan dit feest zijn spontaan en onbaatzuchtig. Iedere gast moet hier zelf zijn eigen creativiteit en energie in gooien. En dat is goed gekomen, zoals je ziet!”

Parijs
De initiatiefnemer hoopt dat het witte feest volgend jaar weer zal plaatsvinden. “Wie weet worden er na vandaag meer mensen geïnspireerd. Ik moet zeggen dat ik wel weer plannen heb voor weer een organisatie van dit evenement.” Het Dîner en Blanc werd voor het eerst in 1988 in Parijs gehouden en is een culinair feest waarop het samenzijn met elkaar voorop staat. Inmiddels wordt het diner over de hele wereld voor en door vrienden georganiseerd en wordt het een bekender fenomeen. Deelnemers worden persoonlijk uitgenodigd door de initiatiefnemer, die ten alle tijden geheim blijft.

Tekst en foto’s: Jorieke van Noorloos

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder de noemer ‘gast auteur’ verschijnen artikelen als ingezonden stukken, columns, recensies, et cetera, die niet zijn geschreven door de vaste medewerkers van Den Helder Actueel.

Lees ook:

3 reacties

    1. strandloper

      Wat een klote initiatief! Slechts voor kandidaat sekteleden en overjarige hippies.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468