DHA-A leader
DHA-A leader

Titel Beste Binnenstad niet voor Den Helder

Den Helder – De binnenstad van Den Helder wordt dit jaar niet uitgeroepen tot “beste binnenstad van Nederland”. De eerdere nominatie is niet omgezet in een finaleplaats, zo werd dinsdag bekend.

Op 12 september 2017 zijn op de Dutch Media Week de twee finalisten in de categorie grote binnensteden en twee finalisten in de categorie middelgrote binnensteden bekend gemaakt. Deze finalisten maken op 23 november 2017 tijdens het evenement Beste Binnenstad Awards kans op het winnen van de tweejaarlijkse verkiezing “Beste Binnenstad 2017-2019”.

In de categorie Grote binnensteden maken Arnhem en Breda nog kans op de titel, in de categorie Middelgrote binnensteden zijn dit Almere en Hoofddorp. Den Helder was genomineerd in deze laatste categorie.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

47 reacties

  1. Gertjan

   Almere heeft wel winkels en mensen die er gebruik van maken, die gewoon in hun eigen stad winkelen in plaats van 20 of meer kilometer zuidelijker.

 1. hans privee

  Zouden de mensen in al die steden die niet genomineerd waren net zo over hun eigen stad denken als de mensen uit den helder ?

  1. Judge X

   Waarschijnlijk alleen als ze daar net zo slecht en corrupt bestuurt worden als hier.
   ‘Het denken’ gaat derhalve niet over ‘De Stad’, maar over ‘De Bestuur’ !
   Voor Mental Coaching gelieve u zich dus bij de Drs. Bijlweg te vervoegen. 😉

  1. RB

   ze zijn ook net pas begonnen met de hele binnenstad aanpakken, en ik vind het opknappen en in ieder geval in de zonnige weekenden gezellig druk nu, terrasjes vol etc, volgende keer weer proberen en dan maken we vast meer kans, positief dat we al genomineerd waren, tientallen andere steden in NL namelijk niet …..

 2. niedie

  er worden weer reclameborden op de lantaarnpalen geplaatst in de beatrixstraat. dus binnenkort in de hele stad een willekeur van reclame aan de palen. het wordt een rotzooitje.

 3. Hijneken

  Ik hou van Den Helder, haar bevolking, haar ‘dialect’, haar zee en strand. Maar beste binnenstad? Die vraag had je in 1965 moeten stellen. Na medio 2000 is het alleen meer verder achteruit gegaan. Al is dat volgens mij in bijna iedere stad het geval. Steeds meer mensen, ook ik, kopen via internet.

   1. Hijneken

    Dat ben ik ten dele met je eens RB. Toch gaat het bij de leegstand ook om oorzaak en gevolg. Het winkelend publiek heeft weinig te besteden en kiest haar voordeel o.a. via internet. De winkelier kan daar niet van bestaan en verdwijnt uiteindelijk waardoor de leegstand het beeld bepaald. Door dat beeld is het voor het winkelend publiek dat de binnenstad nog wel (regelmatig) bezoekt veel minder aantrekkelijk. Bij mijn laatste rondje door de binnenstad, viel het mij op dat de Spoorstraat in principe helemaal leeg is, m.u.v. het beginstuk t.h.v. de Keizerstraat. En dát is wel een anders geweest.

    Dit zorgt ervoor dat winkelen niet aantrekkelijk is. De winkelier doet z’n best maar krijgt geen klanten en zo is de cirkel rond.

    Het is jammer maar onomkeerbaar.

    1. Fred

     Jou , is het tenminste opgevallen, dat er vanaf de kijkshop bijna geen winkels meer zijn. Nu de Gemeente nog. Die gaan doodleuk een los en laadplaats aanleggen in de Palmstraat t.b.v. de winkels in de spoorstraat. Welke winkels ???? Achterin de Spoorstraat zijn geen winkels meer. Alleen de Deka , en die heeft een eigen los en laadplaats in de Molenstraat.

     1. sukkels

      eigen los en laadplaats noem je dat levens gevaarlijk je kan er met tijd en wijle amper langs omdat de chauffeurs hun wagen niet knap achteruit kunnen rijden een kleine aanpassing zou daar heel veel verbeteren en veiliger maken

    2. Fred

     De mensen hebben weinig te besteden meer . Daarom gaan de mensen overdag meer werken, om aan meer inkomen te komen. Dus hebben ze geen tijd meer om overdag naar de winkel te gaan. Dus bestellen ze het via internet. Zelfs de supermarkten hebben daar last van. Menig supermarkt werkt ook al met internet bestellingen. Zelfs de openings tijden worden aangepast , aan de mensen die overdag niet naar de supermarkt kunnen vanwege hun werk. B.v. de supermarkt in de Koningstraat is elke dag tot negen uur s ávonds open.

     1. RB

      De mens van het heden is naast lui ook nog verwend en moet die dure verwennerijen bekostigen door jawel meer te werken en jawel ook deze cirkel is weer rond

   2. Sigmund

    “De luiheid van de tegenwoordige mens heeft de hele middenstand om zeep geholpen”?!?
    Volgens mij heeft vooral de luiheid van de middenstand de Helderse binnenstad om zeepgeholpen, of daaraan in ieder geval fors bijgedragen. Op weinig plaatsen in Nederland word je met zulke klant-onvriendelijke openingstijden van winkels geconfronteerd als in de binnenstad van Den Helder!

    1. RB

     de middenstand zelf heeft niet veel te zeggen over hun openingstijden, dit wordt door de overheid gedicteerd, ruimtelijke ordening, bestemmingsplan etc, niet makkelijk om daar iets in te veranderen, plus de gemiddelde ondernemer kan ook niet de kosten van overuren voor personeel dragen

     1. Sigmund

      Nou, van de overheid hoef je ècht niet pas om 10.00 uur (of nog later!) je deuren te openen en hoef je ze zeker niet vóór 18.00 uur te sluiten.
      Het is een grof schandaal dat je bijvoorbeeld bij een zaak als Blokker na 17.30 uur niet meer terecht kunt! Dit getuigt van minachting voor de (werkende) klanten!!!

     2. RB

      als je van de overheid maar 8 uur open mag dan zijn jouw tijden echt niet vreemd…..waarom moet een ieder zich aan jou aanpassen, wat wil je dan, dat je om 23:45 nog even een glas kunt kopen in Blokker?? wat denk je dat dit kost voor een ondernemer, wat mankeert er aan Zaterdag gewoon overdag even lekker met de familie er op uit, de winkels aandoen, incluis Blokker en voor de week spullen inslaan, beetje op de markt kijken, frisse zeelucht opnemen dan lekker een lunch op een leuk terrasje, nee we blijven gewoon binnen zitten in de bedompte luchten achter een beeldscherm met denkbeeldige vrienden “babbelen”

   3. HZdwg

    Als ik het goed lees, dan vindt RB dat we winkels en winkelstraten overeind moeten houden door daar te kopen, ook als we eigenlijk liever via internet kochten.
    Vrome wens, maar zo is “de klant” nu eenmaal niet. De klant stelt eigen voordeel en eigen gemak helemaal voorop. Jammer soms, je kan erover mopperen, maar het is een vaststaand feit in de harde wereld van het zakenleven.

    1. RB

     er is geen gezelligheid aan het internet kopen, achter een beeldscherm anoniem zoeken, maar dat vindt de huidige mens fijn, afschermen van de buitenwereld, de buren niet meer kennen, de oordopjes in overal, eigen bubbel en droomwereld, 300 denkbeeldige vrienden op sociale media maar in het echte leven niemand meer om op terug te vallen, we leven bijna al in de Matrix……

     1. HZdwg

      Wil RB suggereren dat winkels gezellige praathuizen zijn met veel sociaal contact? Een heel enkele misschien wel, maar de meeste beslist niet. Hoogstens zijn kappers dat weleens, waren dat vroeger nog meer, toen veel mannen zich dagelijks lieten scheren.
      Voor sociale contacten zijn er in Den Helder nog altijd veel mogelijkheden: verenigingen, politiek, horeca, …
      Wonend in Brazilië heb ik via internet nog vrijwel dagelijks contact met vrienden in Nederland en een heel stuk minder oppervlakkig dan een praatje in een winkel.

     2. RB

      het is in ieder geval meer sociaal contact dan het internet winkelen, mensen beginnen nu al sociaal gestoord te worden, weten niet meer hoe met mensen te communiceren, de uitdrukking “zet maar op een mail” wordt continue gebruikt om het persoonlijk contact maar uit de weg te gaan, heeft HZdwg recentelijk wel eens in een trein gezeten, waar dit vroeger gezellig sociaal was zit je nu tussen de zombies met oortjes in geknikte nek starend op de dumbphone er wordt geen woord meer gesproken en al zeker niet met een onbekende…… internet maakt contactgestoord

     3. Bodelo

      Hans, er zijn in onze stad nog een aantal winkels te vinden waar je “meer dan zomaar een klant” bent. Denk bijvoorbeeld aan van de Rol op de Beatrixstraat. Er zijn er nog een aantal te noemen. En ja, dat is zeer sociaal. En ja, dat is waar RB op doelt.

   4. Monique_K

    Luiheid? Ik denk dat het meer te maken heeft met de uitgebreide keuzemogelijkheden die je op internet hebt. Op internet blijf je gewoon zoeken tot je hetgeen jij perfect vindt gevonden hebt, in plaats van zoals vroeger dan maar iets te kopen dat je wel nodig hebt maar eigenlijk niet echt mooi vindt. Daarnaast, het is niet de eerste keer dat nieuwe technologie ervoor zorgt dat het een en ander verandert toch? Winkels en hun aanbod zijn totaal verandert sinds de industriële revolutie, wat er nu gebeurt is gewoon de zoveelste aanpassing aan nieuwe technologie.

    1. RB

     er wordt meer dan ooit geretourneerd van de internet aankopen, lang leve het internet, DHL en consorten zijn er enorm blij mee…….

     1. Monique_K

      Een paar jaar terug was die branche op sterven na dood, nu floreren ze .. de een z’n dood is de ander z’n brood ..

     2. Fred

      Ik heb 25 jaar in die brance gewerkt. Destijds werd er bijna net zoveel van de bestellingen van de diverse postorderbedrijven terug gestuurd als dat er besteld was. Dus verhoudingsgewijs is er dan niet zoveel veranderd.

     3. RB

      Fred, toen had je nog 3 postorder bedrijven en 2 koeriers, nu heb je van beiden het tienvoudige en floreren ze allemaal……

 4. boonztra

  Internet is 24 uur per dag en zeven dagen per week “open”.
  De producten worden op m’n werk afgeleverd dus hoef ik er niet voor thuis te blijven. Dat maakt het winkelen in de steeds verder leeglopende binnenstad niet echt aantrekkelijk(er). Wat dat betreft is het winkelconcept nou eenmaal ingrijpend verandert en zal daardoor nog verder veranderen. Den Helder weet dat ze een krimpregio is, en ook voor wat betreft het winkelenleven zou ze hierop in moeten spelen. Leegstaande winkels? Maak er sociale huurwoningen van voor jongeren, twee vliegen in één klap.

    1. Fred

     Daar is al eens aandacht voor geweest, ook van gemeente zijde. Dat wat u bedoeld , wonen boven de winkels, kan niet altijd. Er zijn niet altijd aparte ingangen naar de bovenverdieping van de winkels. Dan moeten de huurders/visite, door de winkels naar de boven verdieping en dat staat een hoop winkeliers tegen. E.e.a. komt doordat veel winkels vroeger woonhuizen waren. Ik heb uit hoofde van mijn gewezen beroep , nog meegemaakt, dat er vele woningen tussen de winkels van de KSK ( Koningstraat, Spoorstraat , Keizerstraat) stonden, die later werden verbouwd tot winkel en de bovenverdieping meestal werd omgetoverd tot magazijn ..

     1. Bodelo

      Klopt Fred! En dat is nu weer langzaam aan het veranderen. Kijk maar wat er in het laatste gedeelte van de Spoorstraat gebeurd; woonruimte boven winkels. En langzamerhand wordt de winkelruimte ook getransformeerd. Straks zal de Koningstraat volgen.

 5. Judge X

  Den Helder heeft geen of de verkeerde visie, loopt achter de muziek aan nee erger nog, zoekt deze terwijl ze de wijk al lang heeft verlaten.
  Intussen is er namelijk een trend gaande, waar internetshops bedrijfsruimten betrekken om er een fysieke winkel te vestigen.
  We zijn inmiddels via multichannel bij omnichannel aangekomen, tijd om wakker te worden dus. 🙂
  Link ….

 6. Bodelo

  Het is wel aardig om te lezen dat vrijwel iedereen de leegstand wijt aan aankopen via internet. Dat speelt natuurlijk een rol. Maar denk eens aan het volgende; supermarkten worden steeds uitgebreider. Je kunt er al kleding en huishoudelijk materiaal kopen. De bouwmarkt verkoopt meubelen, waspoeder en fietsen.
  Iedereen probeert de consument binnen te lokken met als gevolg dat ze allemaal in dezelfde vijver vissen.
  Vervolgens zijn er een aantal grote winkelcentra verschenen die het publiek uit de binnenstad wegtrekt.
  En waar we nu even scherp op moeten zijn is het volgende; het Ravelijncentrum heeft zich uit het ondernemers overleg teruggetrokken. Waarom? Men wil daar een supermarkt vestigen terwijl de overige ondernemers in Den Helder daarop tegen zijn. En wat doet dan het Ravelijncentrum? Ik krijg mijn zin niet dus stap ik uit het overleg.
  Hoe help je het ondernemersklimaat om zeep in onze stad?

  1. Judge X

   Met bouw- en supermarkten die van alles mogen verkopen en ondernemers met een fysieke winkel die er niet voor kiezen zich ook als internet winkel te ontplooien ?!
   Want het door mij hierboven genoemde ‘Omnichannel’ is ook omgekeerd toe te passen; een goed voorbeeld is Vaarshop van Kalsbeek, er zullen meer voorbeelden te noemen zijn maar ik vrees dat dit voor D-H wel eens tegen kon vallen.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468